Cestujte s námi „KOLEM SVĚTA" neb „Let´s Rock the Fest!"

Ve dnech 15.- 16.3.2014 se v KD a Multikinu Ládví Praha konal již 22. cestovatelský festival KOLEM SVĚTA (www.kolemsveta.cz) pořádaný panem Karlem Wolfem ve spolupráci s Kintari foundation o.s. (www.kintari.org), National Geographic Česko, CK LIVINSTONE  a dalšími partnery.  Festival jako každý rok přinášel promítání filmů, fotografií, 3D projekcí, reportáže z dalekých zemí světa, exotické tance a samozřejmě výtečné exotické pokrmy. Tím však nejdůležitějším bylo představení a seznámení samotných cestovatelů a možnost virtuálního dobrodružství pevně zažitého z jejich vyprávění. Karel Wolf se svým týmem rozdělil celý program festivalu do dvou víkendových částí, jejichž hlavním průvodcem a to ve velkém sálu se stal cestovatel a vášnivý fotograf  - „Velký Topi Pigula“ (www.topi-photo.cz).

Festivalový trhák cestovatelských projekcí „KOLEM SVĚTA 2014

Široká veřejnost se mohla těšit z pestré festivalové nabídky, která byla rozdělena do dopoledních a odpoledních bloků ve třech místech celého areálu. Největší kapacita návštěvníků byla soustředěna do velkého sálu v KD Ládví. O něco menší projekce byly připraveny pro diváky v expedičním sále Multikina Ládví a poté komornější přednášky byly promítány v malém sále KD Ládví.

Suvenýry pro vášnivé návštěvníky festivalu

Ranní sobotní program začal v 10.30 h. Přímo ve velkém sálu jej zahájil ostřílený cestovatel Lukáš Synek (www.lukassynek.cz) se zajímavou projekcí hornaté kavkazské země s názvem „Arménie: vřelá tvář Kavkazu“. Program v expedičním sálu otevřel pan Karel Starý s projížďkou po Tichomoří s názvem „Ostrovy Jižního Pacifiku“. Malý sál poté zažil netradiční projekci „Na nepálské svatbě“, připravenou panem Tomášem Beránkem (předsedou Namasté Nepál, o.s., www.namastenepal.cz), který vtáhl návštěvníky do tématiky tradiční nepálské svatby probíhající mezi kmeny Čátriji, Nevárci, Tamangy či Magary. Každý účastník festivalu získal při vstupu do prostoru unikátní program s přehledem jmen jednotlivých cestovatelů, časů konaných přednášek a míst (více info https://kolemsveta.cz/praha-brezen-2014/program/).

Ukázka 3D Projekce Matěje Boháče „Norsko“ a Tomáše Louna „Šrí Lanka“

Prostory mezi jednotlivými sály nabízely návštěvníkům rozličnou nabídku projektů, suvenýrů, nápojů, pokrmů, knih, svíček, cizokrajných výletů, masáží a dalších zajímavých artefaktů.

„Které se Vám líbí více? Náušnice z pomerančové kůry či z palmového ořechu?“

Indonéské pochoutky: Taštičky Thajlí, bronzové sošky, tibetské vlajky, náhrdelníky

 

„Festival hravě zvládají i miminka“

Ze všech neuvěřitelných přednášek bychom se rádi zmínili o zajímavé projekci s názvem „Asií s fotoreportérkou Janou Ašenbrennerovou“, která návštěvníkům přiblížila dvou měsíční putování po Bangladéši. Během jejího promítaní byla řeč o Chittangongu, místa kde se bourají a recyklují lodě dovezené z celého světa. (více info na www.asenbrennerova.com)

Projekce: „Asií s fotoreportérkou Janou Ašenbrennerovou“

Odpolední blok dále pokračoval v podání cestovatelů: Roberta Mikoláše, Vladimíra Lemberka, Stanislava Lhotky, Jana Miklína, Kamily Hnikové, Jakuba Šedivého, Mileny Písáčkové, Hany Hindrákové,  Ondrovčíka a Jany Troupové. V 16.45 h začalo ve velkém sálu slosování anketních lístků o hodnotné ceny.  Vyplněné lístky byli postupně vylosováni z velké vietnamské nůše dovezené z vietnamských hor. Karel Wolf společně s Topi Pigula odměnili výherce věcnými cenami a festival pokračoval vesele dál.

 

Karel Wolf společně s Topi Pigula předávají vítězné vouchery.

Další výbornou projekcí s názvem „Peru: Alpamayo a Huascáran“ přinesl divákům festivalu Honza Tráva Trávníček, který zábavnou formou vyprávěl o expedičním roadtripu (společně s Alešem Bílkem, Kamilem Havlíčkem a Martinem Liškou) do Ekvádoru a Peru, proloženého výstupy na šesti-tisícové horské vrcholy Jižní Ameriky (Huascarán 6 768 m a Alpamayo 5 947 m). Jak Honza sám řekl: „Prostě jihoamerická pohoda neb to auto občas chcíplo“, hosté se prostě bavili. (více info na www.honzatravnicek.cz)

Honza Tráva Trávníček: „Prostě jihoamerická pohoda“

Celá atmosféra sobotního festivalu vyvrcholila v 18.45 h, kdy se na prkna jeviště cestovatelského světa přišel podívat usměvavý pražský rodák Dan Přibáň, aby uvedl na scénu žlutý filmový trhák s názvem: „Trabantem až na konec světa“.  Žlutá kuřátka v zastoupení; paní JanaWolfová a Karinka Wolfová předali Danovi žlutý trabantí dort a nadšení diváci tak mohli sledovat odvážné české dobrodružství směřující až na samý konec jihoamerického světa.

Na fotografii: Dan Přibáň společně s Topi Pigula, Honza Tráva Trávníček, Štěpán Rusnák a Karel Wolf 

Do nabitého programu cestovatelských přednášek byly organizátory vloženy exkluzivní taneční vystoupení v gejzíru barev kostýmových variací lehce souzněných do neuvěřitelných kombinací tanců: afrických, latinskoamerických, indonéských, indických. Pod taktovkou taneční skupiny Kintari měli diváci jedinečnou možnost shlédnout ukázku sumaterského tance Persembahan, Condong z ostrova Bali, sumaterského tance Saman a tanec s kambodžskými a indonéskými loutkami. Na scénu také přišli taneční a hudební skupiny např. Bolly Haseena, Taichi Praha, Belly Balet, Batocu a MBunda Africa. Návštěvníci si též mohli vyzkoušet tradiční indonéskou batiku nebo thajské masáže. V nabídce festivalových stánků byla také ochutnávka starověkého nápoje Cocovoda, připraveného z kokosové vody. I tento rok se na festivalu objevili organizátoři projektu nazvaného Tarsius, který se zabývá výzkumem a ochranou malého roztomilého zvířátka nártouna filipínského (více info na www.tarsiusproject.org).

Exkluzivní taneční vystoupení v gejzíru barev kostýmových variací

Vystoupení tanečníků Batocu za zvuku rytmických bubnů

Od nedělního rána se opět promítalo v prostorách KD a Multikina Ládví v intenzívním tempu o sto šest. Mezi další přednášejícími dobrodruhy patřili; Vladimír Hošek, Michael Fokt, manželé Vackovi, Jiří Kalát, Radka Tkáčiková, Vladislav Jiroušek, J. Bouzek, Topi Pigula, Matěj Boháč, Tomáš Loun, David Švejnoha, Martin Kajíček, Pavel Svoboda, Milan Daněk, Rudolf Švaříček a Eva Vorlová. 

 

David Švejnoha zachycen během natáčení příspěvku do TV

Další naprosto dech beroucí projekce umístěná ve velkém sálu patřila panu Richardovi Jaronkovi s názvem: „Žralok: právo zabíjet a přežít“. Pan Jaroněk se pokusil široké veřejnosti na základě získaných faktů a vlastních zkušeností, ilustrovat podstatu žraločího života. Věnoval se zajímavým otázkám typu: „Věděli jste, že žralok má snížený práh bolesti? Víte, co máte přesně dělat, když Vás žralok zakousne? Kolik tisíc zubů v čelisti vymění průměrný mladý žralok ročně? A co důkaz o tom, že si žraločí bytost dokáže sama vyprat žaludek?“ Toto vše a další záběry ze žraločího zranění lidské bytosti jste mohli shlédnout během této přednášky.

Projekce pana Richarda Jaronka: „Žralok: právo zabíjet a přežít“

Atraktívním momentem festivalu bylo i připravené kuchařské umění zaměřené na hmyzí přípravu pokrmů v podání šéfkuchaře pana Milana Václavíka. Přednáška s praktickou částí vzbudila velký zájem všech zúčastněných návštěvníků, kteří měli odvahu a chuť vyzkoušet také něco zdravého na zub.

Šéfkuchař pan Milan Miklín v kuchařské přípravě hmyzích drobečků

„Drobeček k nakousnutí" - ukousnout prdelku a vycucnout

O živou a napínavou atmosféru festivalu, stejně tak i dobrou náladu návštěvníků bylo jednoznačně postaráno. Dovolte nám, abychom touto cestou poděkovali Karlíkovi Wolfovi a celému týmu jeho organizátorů za opět jeden velký a povedený cestovatelský festival KOLEM SVĚTA PRAHA 2014!

„Cestovatelská nástěnka pro každého!"

Možná, že právě tento festival Vám poodhalil místa, kam byste se jednou rádi zatoužili vydat, možná jste se již díky festivalu rozhodli toto rozhodnutí udělat. Možná Vám byl tento fest jen pouhou inspirací, možná jen přinesl nová přátelská setkání, ať už je to tak či onak, věříme, že jste byli spokojeni a potkáme se společně na jeho dalším podzimním pokračování 2014. Děkujeme Vám za Vaši návštěvu a věnovanou přízeň. „Zůstaňte s námi!“

Jak řekl na konec festivalu český novinář, režisér a tvrdohlavý snílek Dan Přibáň: „My jedeme dál!“

Zdroj: (www.kolemsveta.cz)

Autor: Žaneta Rejfková