SKIALP - PŘEDNÁŠKA HUDY - Batohy MAMMUT SNOWPULSE neb Mammut chodí Prahou

PŘEDNÁŠKA HUDY - Batohy MAMMUT SNOWPULSE neb Mammut chodí Prahou

Dne 8. Ledna 2014 jsme se s Mt.ZanZiBarem zúčastnili přednášky HUDY SKIALP CENTRA věnované tématice batohy Mammut Snowpulse a jejich představení . Tato přednáška se konala v budově na Novotného lávce 5, Praha 1. Celou přednášku osobně vedl Vojtěch Dvořák (horský vůdce UIAGM, člen HMG). 

Přednášející Vojtěch Dvořák (horský vůdce UIAGM) 

Novinka batohu Mammut Snowpulse Pro Removeable Airbag 35 a Light Removable Airbag   

Jak asi všichni víte, batohy Mammut Snowpulse mají integrované airbagy pro případ, že Vás v terénu zastihne lavina. Tyto produkty významně zvyšují šanci na přežití v okamžiku ocitnutí se v lavině. Snowpulse airbag batohy jsou řešeny tak, aby poskytovaly nejlepší ochranu pro jejich nositele, přičemž jsou lehké, kompaktní a uživatelsky příjemné.

Prakticky užité ukazovátko formou složené lavinové sondy Mammut

Hudy Team se touto přednáškou snažil široké veřejnosti přiblížit a ukázat, jak správně tyto batohy používat, ošetřovat a také, co je potřeba k tomu, pokud s nimi cestujete dopravními prostředky například letadlem, jelikož mohou obsahovat tlakové lahve Snowpulse.

Vojtěch Dvořák předvádí tlakovou láhev Snowpulse

„Jak samotné Mammut Snowpuls batohy vlastně fungují?“ Fungování lavinového airbagu je založeno na principu inverzní segregace (viz originální návod Mammut). Tento třídící efekt probíhá tak, že se ve stejnoměrně se pohybující mase částic, menší částice prosívají naspod, zatímco větší částice putují vzhůru k povrchu. Lavinové airbagy zvyšují objem uživatele a významně podporují tento efekt. 

Removable Airbag System (R.A.S.) v samostatné zipové kapse

Lavinový airbag tak může pomoci udržet tělo uživatele na povrchu laviny a zamezit úplnému zasypání.    

Historický vývoj Mammut Snowpulse story

Vojtěch Dvořák poukázal na základní rozdíly mezi batohy na trhu a vysvětlil jednotlivé rozdíly i mezi batohy z produkce firmy Mammut. Vojtěch Dvořák konstatuje: „Zásadní rozdíl mezi Protection Airbag Systém vs. Removeable Airbag Systém (R.A.S.) je ve tvaru nafouklého vaku a způsob připnutí k batohu, jinak oba airbagové systémy pracují na stejném principu (spouštěcí zařízení, Venturiho ventil, spouštěcí rukověť, tlaková lahev), zatažením za spouštěcí rukověť je aktivováno spouštěcí zařízení. To umožní otevřít tlakovou láhev a uvolněný plyn proudí Venturiho ventilem do airbagu. Plyn z láhve a okolní vzduch vyplní 150 l objem airbagu“. Dále Vojtěch jen dodává: „Celý proces tak trvá přibližně 3 vteřiny v závislosti na okolní teplotě a nadmořské výšce.“  

Nafouknutý airbag po zatáhnutí za spouštěcí zařízení

Protection Airbag System chrání oblast hlavy, krku i hrudi před poraněním a během pádu laviny zajištuje optimální polohu hlavy a trupu uživatele na povrchu laviny. Správné nastavení velikosti zad na batohu je zcela zásadní pro jeho použití. Velikost zad je možné přizpůsobit uživateli dle velikostí: M, L, XL. 

Praktická ukázka správného sbalení vyfouknutého airbagu

Praktická ukázka, jak správně vyfouknutý airbag složit a vložit zpět do batohu Mammut Snowpulse

Vložení složeného airbagu zpět do vrchního pouzdra batohu Mammut Snowpulse

Rychlé zip zapínání vrchního pouzdra batohu Mammut Snowpulse

V případě, že Vaše tlaková lahev bude prázdná, HUDY Team zajištuje celkový proces jejího doplnění. Stačí jen prázdnou lahev fyzicky donést na pobočku HUDY. Další novinkou také je, že batohy Mammut Snowpulse je možné si vyzkoušet v nově otevřeném HUDY Test Centrum. Po složení vratné zálohy jsou Vám nové typy batohů plně k dispozici na vyzkoušení v terénu.  

Je tedy mít na paměti, že batoh Mammut Snowpulse sice zvyšuje Vaši šanci na přežití; avšak ani tento batoh negarantuje Vaši bezpečnost v lavině. S jistotou můžeme říci, že byste neměli více riskovat jenom proto, že máte na zádech plně funkční batoh se Snowpulse Airbag Systemem. Vy sami jste pouze tím jediným člověkem, který odpovídá za Vaše životní rozhodnutí.

S HUDY to jde samo!

Autor: Žaneta Rejfková