SkiAlp Vertical - Rokytnice nad Jizerou 2013

SkiAlp Vertical Rokytnice nad Jizerou 2013

TJ Spartak Alpin Club Rokytnice nad Jizerou (www.alpin-rokytnice.cz) pořádá v roce 2013 dva závody Českého poháru ve skialpinismu (www.skialpinismus.cz). První závod proběhl v sobotu 23. února „Vertical  Race Lysá hora“ a 9. března se můžete těšit na již 12. ročník závodu „O dřevěného Krakonoše“. Závodí se systémem start - cíl. Závody jsou povoleny Správou KRNAP a připraveny pro jednotlivce – muži, ženy, veteráni, junioři, kadeti a skupinu Open.

Samotný Vertical Rase Lysá hora začal registrací u dolní stanice vleku Ski areál Sachrovka mezi 12.-13.20 h, závodníci obdrželi svá soutěžní pořadová čísla, získali informace o výkladu trati a ve 14 h se seskupili na startovní čáře mezi reklamními billboardy.

Těsný moment před startem závodu

Nastalo odpočítávání posledních předstartovních sekund, závodníci zbystřili své vjemy a po němém výstřelu z pistole všichni, jakkoli trochu zmateně, vyběhli ze startovního místa. Byla to otázka pomíjivé sportovní vteřiny, ve které účinkující aktéři, až do toho posledního, kdy jako horký vzduch zmizeli ze startovního pole. Závodníci měli ztíženou trasu počasím, které přineslo husté sněžení a mlhu, avšak místní pořadatelé byli usměvaví a náležitě připraveni na cokoliv probíhající sobotního odpoledne. Do posledního okamžiku se nepředpokládalo, že by se závod měl odložit či zrušit kvůli počasí.

Ostře sněží a skialp závodnící urputně běží

Trat´nabízela dvě skialpinistické cesty rozdělené na skupiny A a B. A (modrá startovní čísla) vypsaná pro kategorie Open muži, Open ženy, Kadeti a Kadetky, B (červená startovní čísla) vypsaná pro kategorie Veteráni, Muži, Ženy, Junioři, Juniorky. Cesta byla dokonale značena od dolní stanice lyžařského vleku Sachrovka 620 m.n.m. (Horní Rokytnice) až na horní stanici Lanové dráhy Lysá Hora 1 320 m. n. m. (cíl tratě A) anebo Dvoračky v nadmořské výšce 1 140m (cíl tratě B). Délka tratě pro A variantu činila 6 200 m, převýšení 720 m a délka pro trat´  B poté 5 100 m s převýšením 520 m.

Trasa závodu: www.alpin-rokytnice.cz/obr_prac/mapy/mapa_vertical.jpg

Výškový profil: www.alpin-rokytnice.cz/obr_prac/mapy/profil_vertical.png .

Připravenost tratě měl na starosti velitel závodu Zdeněk Hák, časomíru Filip Braun a plnou zodpovědnost pan ředitel závodu Jan Doubek. Každý závodník musel splnit časový limit 1 h 30 min k dosažení cíle.  Každá účast závodníka byla a je podmíněna členstvím v ČHS, horské službě, či v jiné organizaci, která je členem UIAA (Mezinárodní svaz horolezeckých asociací). Přihlašovací formulář lze vždy nalézt na webové stránce daného závodu. Startovné se většinou platí v den závodu při prezentaci dle patřičně skupiny od Kč 200 ,- do Kč 300,-. V případě, že jste dodatečně přihlášení, poté Vám nic jiného nezbývá než zaplatit poplatek Kč 600,- nebo se neúčastnit.

Pár vteřin po startu horliví závodníci zmizeli.

Závodníci makají, co to dá…

Jelikož někteří z nás zapomněli (bohužel omylem) své skely doma a závodu se tak nemohli na přímo účastnit, pouze jen jako fotografové jsme se nechali vyvést horskou limuzínou (po domluvě s horskou službou) s řidičem Zděnkem až na vrchol Dvoraček odkud jsme zaznamenávali vítězné okamžiky skialp závodu.

Cesta horskou limuzínou s řidičem Zděnkem

Závodníci bojují na trati, jak o život.

Všichni závodníci byli opravdu dobří a neuvěřitelně rychlí. Sotva se naše ratraková limuzína dopravila do cíle  A La Dvoračky (pro skupinu B), již první závodní nadšenci aplaudovali a zvedali radostí ruce nad hlavu (viz Petr Novák níže).

Štastný aplaus Petra Nováka 

„Konečně to mám za sebou“, zněly udýchané věty závodníků po dosažení cílového kopce. Nejrychleji trasu A ze všech 39 účastníků uběhl pan Petr Groh s časem 44 min 17 sek, trasu B poté proběhl nejrychleji pan Pavel Brýdl s časem 36 min 15 sek z počtu 19 zúčastněných.  Kategorii Muži vyhrál pan Radek Groh s časem 44 min 17 sek, kategorii Ženy vyhrála paní Michaela Mannová s časem 56 min 41 sek, kategorii Veteráni dosáhl jako první do cíle pan Petr Novák s časem 48 min 50 sek, kategorii Junioři pan Dominik Sádlo s časem 44 min 53 sek, kategorii Juniorky vyhrála slečna Lucie Luštincová s časem 1 h 3min 1 sek, kategorie Open Muži vyhrál pan Pavel Brýdl s časem 36 min 15 sek, kategorie Open Ženy vyhrála paní Martina Smětáková s časem 50 min 13 sek, kategorii Kadeti vyhrál David Novák s časem 40 min 50 sek a kategorii Kadetky vyhrála Lenka Hanyšová s časem 54 min 17 sek.

Viditelný dobrý pocit – nevyhrál jsem, ale byl jsem tu!

Naše „Duo favoris“, vítězové Novák & Novák

Po samotném závodě v 16.30h následovalo vyhodnocení výsledků u dolní lanovky Ski areálu Sachrovka, občerstvení a od 17h byla pro závodníky a veřejnost připravená velkolepá After párty.

Mountainski team zůstal v Rokytnice až do nedělního rána, kdy jsme plánovali vyrazit na skialpový výstup Lysé Hory (1 320 m.n.m). Tímto bychom rádi chtěli poděkovat veliteli závodu panu Zděnkovi Hákovi (zvanému Háček), který nás odkázal na „jedinou“ místní půjčovnu skialpinistického vybavení Ski Centrum Petr (pod vedením pana Petra Martínka - www.skicentrumpetr.cz) na Dolním náměstí v Rokytnici nad Jizerou a zapůjčil nám chybějící skialp boty pro nedělní výstup na Lysou Horu. Rádi bychom zmínili, že přátelská a rychlá asistence pana Davida Holmana v Ski Centrum Petr půjčovně pro nás byla obrovským překvapením a proto bychom Vám ještě jednou touto cestou chtěli poděkovat za team Mountainski.cz a doporučit Vás tímto našim čtenářům. 

Půjčovna Ski Centrum Petr na Dolním náměstí v Rokytnici na Jizerou

Nedělní skialp výstup na Lysou Horu (1 320 m.n.m) byl ten den naprosto fenomenální!

 

Autor: Žaneta Rejfková